Mennyit számít egy pofon?

A testi fenyítés még mindig rengeteg országban, kultúrában és vallásban jelen van. Az emberek egy része még mindig úgy tartja, hogy bizonyos időközönként igen is szükséges egy-egy atyai pofon, mely jó irányba állítja a gyermekeket. Rengetegen azzal magyarázzák tetteiket, hogy azokat a gyermekeik és a helyes neveltetés érdekében követték el. Adódik a kérdés azonban, hogy valóban lehet -e létjogosultsága egy-egy elcsattant pofonnak világunkban? Van és volt -e ezeknek valaha haszna vagy többet árthatunk ezen eszközökkel, mint segíthetünk?

Kapcsolatok

Az emberi kapcsolatok végtelenül sérülékenyek. Nem is gondolnánk, hogy az elképzelt és idealizált egyensúly, milyen könnyedén elbillenhet az egyik vagy másik irányba, amit aztán csak hatalmas küzdelmek árán lehet visszaállítani, már ha visszatudjuk. Az emberi kapcsolatokban nagyon gyakori jelenség, hogy megjelenik az alá- és fölérendeltség. Legyen szó családi, baráti vagy romantikus kapcsolatról sok esetben hamar kiütközik, hogy ki a dominánsabb vagy az alárendeltséghez szokott fél.

Egy házasság vége

Rájött, hogy nem biztos, hogy azzal az emberrel kötötte össze életét, akivel aztán egész életét leélné? Elmúlt a szerelem és úgy döntöttek párjával, hogy mindenkinek úgy a legjobb, ha elválnak útjaik? A hivatalos dokumentumok szerint már megtörtént a válás, de Önnek időre és segítségre van szüksége ahhoz, hogy valóban sikerüljön testben és lélekben egyaránt elengednie házasságát? Ha előző kérdések zömére igennel válaszolt, akkor a legjobb helyen jár!

A válások

Az idő vasfoga rengeteg korábban lángoló szerelmet képes kikezdeni. Napjainkban a válás és a gyors továbblépés már szinte mindennapos, de talán még így is elrettentőek lehetnek a házasságok és válások arányszámai. Jelenleg Magyarországon a házasságok több, mint fele válással végződik. Ha pontos számításokra kíváncsi az ember, akkor az interneten keresgélve sok-sok ezzel a témával foglalkozó kutatást és tanulmányt találhat.

Úgy gondolja, hogy Ön depressziós?

Kedvetlenül és céltalanul lődörög a mindennapokban? Úgy telnek el órák, napok hetek vagy akár hónapok, hogy Önnek alig tűnik fel? Feleslegesnek érzi magát és ha teheti, akkor nem mozdul ki otthonról? Okvetlenül hanyagolja barátait és szeretteit? A depresszió tüneteiről egyik korábbi cikkemben olvashat, de napjainkra már olyannyira közismertté vált a depresszió fogalma, hogy már többségünk kívülről fújja jeleit. Amennyiben az előző kérdések többségére igennel válaszolt, s Székesfehérvárott, Veszprémben, Budapesten vagy a Balaton környékén él, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Mind egyediek vagyunk

Sokat hallhatunk és olvashatunk az önismeret fontosságáról a különböző médiumokban, de vajon tudjuk -e, hogy mit is értünk ezen fogalom alatt? A Földön nincs két egyforma ember, sok mindenben hasonlítunk, de nincs két mindenben megegyező virág, állat és ember sem világunkban. Hasonlíthatunk külső és belső jegyeink alapján, viszont minden ember saját és egyedi személyiséggel bír. A különböző alkotóelemeink megegyezhetnek, a nagy összest tekintve viszont, ahogy két egyforma hópehely, úgy két ugyanolyan személyiség sincs.

Ismerem magamat?

Rengetegszer tehetjük fel a mindennapokban magunknak a kérdést, hogy vajon ismerem -e magamat? Tudom -e, mit szeretnék az élettől, s tisztában vagyok -e azzal, hogy merre tartok? Sokszor valójában fogalmunk sincs arról, hogy mit miért csinálunk, és hogy igazából van -a valódi célunk vele? Az önismeret hiánya már a felnőtté válás időszakában is igen nyomasztó érzést kelthet az emberben és kimondottan frusztrálóvá is válhat.

Mi is az a depresszió?

Amikor meghalljuk a depresszió kifejezést, akkor legtöbbünk lelki szemei előtt egy sötét lakásban gubbasztó, szomorú ember képe jelenhet meg, ám érdemes szem előtt tartanunk, hogy a szomorúság nem egyenlő a depresszióval. A depresszió kezelés nélkül egy hosszan elnyúló állapot, hangulatzavar, míg önmagában a szomorúság mindössze néhány napig, rosszabb esetben néhány hétig jelen lévő érzelem.

A párkapcsolat

A párkapcsolatok szószoros értelmükben az emberiség nagyrészénél a kamaszkorban nyernek létjogosultságot. Gyerekkorunkban csak mintákat látunk, szüleinktől és nagyszüleinktől függ, hogy milyen minták is ezek. Ha egy gyermek életében a szülők nyugodt és kiegyensúlyozott párkapcsolatban élnek, akkor ő is ezt veszi majd evidensnek, ezt gondolja normálisnak, míg azok a gyerekek, akiknek szülei viharos és ellenséges viszonyban vannak, teljesen máshogy viszonyulhatnak ehhez a kérdéshez.

Miért szorongunk?

Mindenki életének része a stressz, nem mindegy azonban, hogy milyen mértékben gyakorol hatást ránk és mindennapjainkra. Amikor azt érezzük, hogy egy stresszhelyzet kellemetlen, az egészséges határokon túlmenő testi tüneteket idéz elő szervezetünkben, akkor nagy valószínűséggel szorongunk. Szorongást válthatnak ki olyan ártalmatlannak tűnő szituációk, amelyekkel számtalanszor találkoztunk életünk során, ám valamilyen oknál fogva negatív emlékeket kapcsolunk hozzájuk. Gyakori szorongás kiváltó oknak bizonyul egy-egy téthelyzet, ahol bizonyítanunk kell hozzáértésünket és rátermettségünket valamilyen területen.

A félelem

A félelem már nagyon régóta része a mindennapjainknak, már az ember megjelenése előtt is előtt is létezett az állatvilág tagjai számára is ismerős lehet ez a fogalom. Ezzel az érzéssel minden ember találkozott már életében, vannak, akik gyakrabban vagy állandóan és vannak, akik ritkábban kerül ezen igen kellemetlen érzés hatása alá. Senki sem szeret félni, a félelem képes megbénítani az embert, továbbá rövid idő alatt képes kimeríteni minket testileg és lelkileg egyaránt.

A gyermek szerepe

Jó néhány olyan házaspár van, akik megromlott kapcsolatuk ellenére együtt maradnak, mert azt gondolják, hogy egy válás rányomja majd bélyegét gyermekük lelki egészségére. Azonban érdemes -e erőltetni azt, ami látszólag egyáltalán nem működik? Valóban jót teszünk -e gyermekünknek egy harmonikus házasság és kapcsolat látszatát keltve? A következő néhány sorban ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat találni.