álomanalízis

 • Álomanalízis

  Mi az az álomanalízis?

  Az egyik leggyakoribb álmunk a zuhanással kapcsolatos. Ha volt már ilyen álmod, gondolkodtál már azon, hogy mit jelenthet? A hozzáértők úgy hiszik, hogy a zuhanás azt jelzi számunkra, hogy rossz úton haladunk, munkánk vagy házasságunk nem úgy működik, ahogy kellene.

  Freud elmélete

  Freud álomelemzésről szóló elmélete, amely 1900-ban látta meg a napvilágot, kijelenti, hogy a tudattalanunkban tároljuk az olyan elfojtott vágyainkat, melyeknek tudatunk nem enged létjogosultságot. Ezen tudattalan vágyaink az álmokon keresztül köszönnek vissza nekünk, megvédve ezzel tudatos énünket a zavaró gondolatoktól. Freud úgy vélte, hogy álmaink mögött általában hétköznapjaink tapasztalatai bújnak meg.

  Jung meglátásai

  Carl Jung nem értett egyet feltétlen Sigmund Freud megállapításával. Jung végül lépett és kialakította saját álomelemzéssel kapcsolatos elméletét. Jung úgy látta, hogy az álmok azon vágyaink szimbólumai, melyek rejtve vannak a tudatos énünk előtt. Jung szerint a tudattalan két részből áll: az egyik kizárólag hozzánk, a személyhez, az egyénhez tartozik, míg a másik kollektív, az egész emberiséghez tartozik.

  Miért hasznos az álomanalízis

  Élethelyzetedet megérted a segítségével.
  Függőben lévő problémádat segít tisztán látni.
  Felismered miért vannak visszatérő álmaid.